Webflow vs. WordPress, onze ervaringen
Benieuwd naar onze Webflow VS WordPress ervaring?
Jaren geleden bouwden wij onze eerste website. Qua CMS systemen en tools hebben we er veel versleten. Waar we ooit begonnen met Macaw en Adobe Muse, maakte we al snel de overstap naar WordPress.
Zei er iemand WordPress?
WordPress, bekend bij vele en geliefd om zijn flexibiliteit. Waar plugins en thema's gebruikt kunnen worden door de hobbyist, maar ook de die-hard agencies mee overweg kunnen om hun custom thema's te deployen voor klanten. WordpPress is voor de een, een simpele tool en kan voor anderen als een eindeloos doolhof aanvoelen. Doordat er eindeloze opties zijn als thema's, plugins en page-builders ben je eigenlijk nooit klaar met het ontdekken van nieuwe features.
Pros van WordPress?
- Groot aanbod aan plugins en thema's
- Custom code en maatwerk mogelijk
- WordPress CMS zelf is gratis te gebruiken
Cons van WordPress?
- Plugin en thema georiënteerd
- Niet de snelste jongen van de klas als je teveel plugins gebruikt.
- Zonder CSS kennis is het customizen van een thema niet 'altijd' mogelijk.
Meet Webflow
De no-code tool voor designers en agencies. Waar WordPress werkt met thema's en plugins, werkt Webflow dat absoluut niet. Ja oké, je kunt best thema's kopen, maar updates die zijn er in Webflow niet of wel je website is eigenlijk altijd up to date. Tegenover WordPress is Webflow echter niet gratis, maar ben je genoodzaakt gebruikt te maken van een betaald plan. Qua hosting kun je vele kanten op, mits je een betaald account plan bezit. Dan kun je namelijk de gehele code exporteren van de website en draaien op het CMS naar keuze, dus ook WordPress. Waarom wij gek zijn op Webflow is de vrijheid. Vrijheid als designers om van onze Figma ontwerp bestanden, eindproducten in de vorm van websites te ontwikkelen voor onze klanten. Razend snel en redelijk innovatief als het gaat om no-code. Dat betekend echter niet dat je geen custom code kunt toevoegen, want ook daar zijn zeker mogelijkheden.
Waarom wij voor Webflow kiezen?
- Complete vrijheid als het gaat om design.
- Snelheid en performance
- Relatief onderhoudsarm
Cons voor Webflow?
- E-commerce functies voor Nederlandse gebruikers, het is mogelijk maar met haken en ogen. Hierin zijn verschillende third-party providers die je uit de brand kunnen helpen.
- Kostenpost, het is niet de goedkoopste.
Kortom voor elke use case kun je zelf bepalen welke uitwerking je kiest, het belangrijkste voor ons is de klant altijd op de juiste manier geholpen wordt. Of dat nu met een maatwerk WordPress website is, of dit maatwerk Webflow wordt.